De laatste cijfers van makelaarsorganisatie NVM zijn bekend en de Nederlandse woningmarkt lijkt definitief uit een dal te zijn, zo meldt Dagblad De Telegraaf*. De eerste voortekenen hiervoor werden in het najaar van 2013 zichtbaar, maar zijn nu ook structureel omgezet in een stijgende verkoop van 20% over de laatste drie maanden van 2013 en zelfs een lichte stijging in de prijzen. Het NVM geeft hierbij aan dat de woningmarkt zich sneller herstelt dan vooraf gedacht.

De langzaam herstellende economie en de teruggekeerde politieke rust rond de hypotheekrenteaftrek heeft huizenkopers meer vertrouwen gegeven waardoor er de afgelopen drie maanden meer woningen zijn verkocht. Ook de prijsstijging van 1,5% is een teken van een herstellende woningmarkt, een gemiddeld huis kost nu โ‚ฌ 207.000,-. Deze structurele trend naar boven is nog pril en het zal ook lang duren voor de huizenprijzen weer op een niveau zijn van 5 jaar geleden waarmee de prijzen een verschil vertonen van 17%. De gunstige hypotheekrente, de nu nog lage woningprijzen in combinatie met de voorspelde toekomstige krapte op de woningmarkt duiden erop dat dit wel eens hรฉt moment zou kunnen zijn om tot de koop van een nieuwe woning over te gaan.

Toekomstige krapte op de woningmarkt

De krapte op de woningmarkt zal in de toekomst steeds verder toenemen**. Waar er voor de financiรซle crisis per maand nog 4000 ร  5000 woningen werden gerealiseerd, waren dit er in de maand december niet meer dan 1000. Over heel 2013 zal de productie van nieuwe woningen naar verwachting neerkomen op 14.000 tot 15.000, een ongekend laag niveau. Nico Rietdijk (directeur van de Nederlandse Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers): โ€œEigenlijk zouden er 50.000 nieuwe woningen per jaar moeten worden toegevoegd en 28.000 woningen worden vervangenโ€. Rietdijk geeft ook aan dat het ergste wel achter de rug is, maar dat met een verwachte stijging in productie van circa 1500 woningen in 2014 de krapte op de woningmarkt niet opgevangen kan worden. Vele ouderen zullen actief worden op de woningmarkt aangezien de overheid de financiering van verzorgingstehuizen afbouwt.

Appartementen worden hierdoor zeer gewild voor een grote doelgroep aangezien zowel starters als ouderen hierin geรฏnteresseerd zijn.ย  Dit is nu al terug te zien in de verkoopcijfers waar met name een stijging zichtbaar werd in de verkoop van appartementen.

 

*Bron: โ€˜Huizenprijzen stijgen weerโ€™, Dagblad De Telegraaf, donderdag 9 januari 2014
**Bron: โ€˜Krapte woningmarkt neemt steeds verder toeโ€™, www.propertynl.comย